Εξωτερική Θερμομόνωση

Η εξωτερική θερμομόνωση κελύφους αποτελεί το πρώτο και βασικότερο βήμα της ενεργειακής αναβάθμισης ενός κτιρίου και πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε άλλης επέμβασης στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου. Η εξωτερική θερμομόνωση περιορίζει τη ροή θερμότητας το χειμώνα από το εσωτερικό του κτιρίου προς τον εξωτερικό κρύο αέρα, ενώ το καλοκαίρι από τον θερμό εξωτερικό αέρα προς το δροσερότερο εσωτερικό του κτιρίου. Η εξωτερική θερμομόνωση έχει εφαρμογή κυρίως στα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 και είναι τελείως αμόνωτα. Επίσης σημαντική εξοικονόμηση μπορεί να προσφέρει και σε κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά το 1980 και έγινε πλημμελής εφαρμογή της μελέτης θερμομόνωσης ή παρουσιάζουν σημαντικές θερμογέφυρες. Η εξωτερική θερμομόνωση κελύφους περιλαμβάνει την μόνωση όλης της περιβάλλουσας επιφάνειας του κτιρίου καθώς και την μόνωση του δώματος και της πιλοτής.

εξωτερική θερμομόνωση 1

Επιλογή του κατάλληλου συστήματος

Στην ελληνική αγορά μπορεί κάποιος να βρεί πολλά συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης. Κατά την επιλογή του κατάλληλου συστήματος θα πρέπει να συνυπολογιστούν διάφοροι παράγοντες:

 • Το σύστημα να είναι πιστοποιημένο από αξιόπιστο φορέα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί η πιστοποίηση να αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα και όχι τα επιμέρους υλικά
 • Το σύστημα να παρέχει αξιόπιστα μετρημένους συντελεστές θερμοπερατότητας (λ)
 • Το σύστημα να είναι δοκιμασμένο στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής όπου θα εφαρμοστεί. Πχ υπάρχουν υλικά που έχουν δοκιμαστεί για χρόνια με μαγάλη επιτυχία στα βορειοευρωπαικά κλιματα άλλα είναι ακατάλληλα για το ελληνικό κλίμα. Το ίδιο ισχύει και για τις διαφορετικές κλιματικές ζώνες της Ελλάδας
 • Το σύστημα να προσφέρεται από αξιόπιστη εταιρία με παρουσία στην ελληνική αγορά, που να μπορεί να προσφέρει υποστήριξη στα συνεργεία κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, καθώς και τα κατάλληλα υλικά οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον χρειαστούν

εξωτερική θερμομόνωση

Περιγραφή του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης

Ένα τυπικό σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης αποτελείται από τα εξής στρώματα:

1. Συγκολλητικό υλικό
2. Βασικό μονωτικό υλικό
3. Βύσματα στερέωσης (εάν απαιτείται)
4. Υαλόπλεγμα
5. Τελική επικάλυψη σοβά

Τα υλικά διαφέρουν ανάλογα την εταιρία που θα επιλέξετε, ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε οτι στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 2 βασικά μονωτικά υλικά:

 • η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS): στην ευρωπαική αγορά, μαζί με τον πετροβάμβακα, χρησιμοποιείται σε ποσοστό 85% για εξωτερική θερμομόνωση, έχει πολύ καλή διαπνοή και υψηλή ελαστικότητα
 • η εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS): χρησιμοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας στις κλασσικές μονώσεις τοιχείων ή τοιχοποιίας, έχει σχεδόν μηδενική απορροφητικότητα σε υγρασία και μεγάλη αντοχή σε συμπίεση

Και τα 2 υλικά έχουν πλεονεκτήματα και μπορούν να εφαρμοστούν σε συνδυασμό στο ίδιο έργο. πχ διογκωμένη πολυστερίνη για τοίχους και οροφή πιλοτής και εξηλασμένη πολυστερίνη για βάση στεγάνωσης (δηλ. σαν πρώτη στρώση σε επαφή με το έδαφος όπου έχει υγρασία), καθώς και μόνωση δώματος.

εξωτερική θερμομόνωση

Επιλογή του κατάλληλου συνεργείου εφαρμογής

Η σωστή εφαρμογή του συστήματος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Είναι σημαντικό το συνεργείο να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην εφαρμογή του συστήματος που θα επιλέξετε. Για το λόγο αυτό καλό είναι να ζητήσετε να δείτε ολοκληρωμένα έργα.

εξωτερική θερμομόνωση

Πλεονεκτήματα εξωτερικής θερμομόνωσης

 • Εξοικονόμηση ενέργειας και θερμική άνεση
 • Αποφυγή δημιουργίας θερμογεφυρών
 • Αποφυγή συμπύκνωσης υδρατμών
 • Σχετικά εύκολη εφαρμογή χωρίς να διαταράσσει τη διαβίωση και εργασία στο κτίριο
 • Δεν μειώνει τον ωφέλιμο χώρο
 • Μπορεί να γίνει ακόμη και αυτόνομα σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα όροφο πολυκατοικίας
 • Προσφέρει απεριόριστες δυναντότητες στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου
 • Αποτροπή δημιουργίας υγρασίας & μούχλας

εξωτερική θερμομόνωση

Οι υπηρεσίες μας

Προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες εξωτερικής θερμομόνωσης από την ανάθεση εώς την πλήρη παράδοση του έργου. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • Πριν την επιλογή συστήματος θερμομόνωσης πραγματοποιείται μελέτη του κτιρίου για να προσδιοριστούν οι απαιτήσεις θερμομόνωσης (πάχος, θερμοπερατότητα, κλπ)
 • Εν συνεχεία σε συνεργασία με τον πελάτη συναποφασίζεται το σύστημα που θα χρησιμοποιειθεί (μονωτικό υλικό, τελικός σοβάς κλπ)
 • Στη συνέχεια εκδίδεται η απαραίτητη άδεια από την πολεοδομία, εγκαθίσταται σκαλωσιά ασφαλείας (με πλάτη, σκάλα κλπ) και προετοιμάζεται η επιφάνεια για τις εργασίες
 • Το συνεργείο μας είναι έμπιστο και άρτια εκπαιδευμένο. Έχει εφαρμόσει σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης σε δεκάδες κτίρια σε όλη την Αττική.
 • Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου γίνεται επίβλεψη από έμπειρο μηχανικό.

Επικοινωνήστε μαζί μας για δωρεάν επίσκεψη στο χώρο σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*